1
1

Erzsébet utalvány és SZÉP Kártya elfogadóhelyek 2013 - Cafeteria 2013

Ma 2016. feb. 14., vasárnap van

OTP SZÉP Kártya igénylés, elfogadóhelyek és egyenleg lekérdezés

OTP SZÉP Kártya igénylés, elfogadóhelyek és egyenleg lekérdezés. Az OTP Széchenyi Pihenőkártya (OTP SZÉP Kártya) az üdülési csekket váltja fel, bankkártyához hasonlító elektronikus utalványkártya. Címletei nincsenek, mint az üdülési csekknek, vagyis forintra pontosan lehet vele fizetni. Csak szálláshelyfoglalás mellett lehet használni, és a következő szolgáltatásokat lehet vele kifizetni a szerződött belföldi utazásszervezőknél illetve a szálláshelyeken:

  • szálláshelyi szolgáltatás,
  • az utazásszervezőknél megrendelt belföldi utazási csomag,
  • éttermi vendéglátás,
  • fürdőszolgáltatások,
  • betegségmegelőző, egészségmegőrző, egészség-helyreállító szolgáltatások,
  • múzeumi, színházi, növény-állatkerti, egyéb művelődési intézményi belépők
  • természetvédelmi területek, tematikus parkok, szabadidőparkok belépői,
  • testedzési szolgáltatások,
  • egyéb sporttevékenységek, pl. verseny- és lovaglóistállók szolgáltatásai.

Az, hogy csak szálláshelyfoglalással együtt lehet igénybe venni a kártyát, azt jelenti, hogy nem fizethetünk vele például külön a fürdőben vagy az étteremben, színházban, stb. Ezeket a szolgáltatásokat csak a szállodában vagy az utazásszervezőnél lehet kifizetni a kártyával, feltéve, hogy a fürdő, étterem, színház, stb. szolgáltatásait (például egy csomag részeként) értékesíti a szálloda vagy az utazásszervező.

Ebben a kérdésben azonban valószínűleg hamarosan változás lesz. Egy nemrégiben megjelent kormányhatározat-javaslat szerint ugyanis a jövő év elejétől már az éttermekben is lehet majd fizetni a SZÉP-pel.

A kártyát az OTP mellett az MKB és a K&H Bank is forgalmazza.

Kártya aktiválás

A kártyát postán kapjuk meg (a kibocsátótól), s ahhoz, hogy használhassuk, aktiválni kell az OTP SZÉP vonalon (06-1-3666-222, hívható reggel fél nyolctól este nyolcig), amihez instrukciókat a kártyához mellékelt levélben küldenek. A hívás nem díjtalan (normál telefondíjjal lehet számolni). A kártyát az első használat előtt alá is kell írni, úgy, mint a bankkártyákat.

Széchenyi Pihenőkártyával fizetési lehetőségei

Matrica jelzi, hogy melyik szálláshelyen vagy utazásszervezőnél fizethetünk a kártyával. Jelenleg többségében szállodákban fizethetünk a kártyával, de vannak már panziók, apartmanok, üdülőházak és kemping is az elfogadóhelyek között. A szállodák zöme négy és három csillagos, de kettő és öt csillagost is lehet találni. Az utazásszervezők közül (bármelyik csatlakozhat) egyelőre csak az OTP Travelnél fogadják el a kártyát. De mint az Ateceged megtudta, több irodával is aláírás előtt van már a szerződés (pl. IBUSZ, Quaestor).

Úgy lehet vele fizetni, mint egy bankkártyával. PIN kód nincs hozzá, így azt nem kell megadni fizetéskor, viszont a bizonylatot alá kell írni. Készpénzfelvételre nem lehet használni, csak a szolgáltatások közvetlen kifizetésére. Hitelbe sem lehet vele vásárolni. Át nem ruházható, és az elfogadóhelyen kérhetik, hogy igazoljuk a személyazonosságunkat.

A kártya egyenleglekérdezése

A munkáltató eldöntheti, hogy milyen ütemezésben tölti fel a kártyára a dolgozó cafeteria keretéből a SZÉP összegét, és ezt tudatnia kell a dolgozóval. Maximálisan 300 ezer forintnyit utalhat a munkáltató kedvezményes adózással a kártyára, és ez a maximális összeg több munkáltatótól is származhat. Ha a munkáltató utalt, akkor másnap már a kártyán lehet a pénz.

Az egyenleget a SZÉP vonalon vagy az interneten keresztül lehet lekérdezni. Amikor a cikk készült, a honlapon még nem volt fent az egyenleglekérdező. A SZÉP vonal ügyintézője szerint hamarosan elkészül ez a menüpont is. A lekérdezéshez a kártyaszámot, a születési dátumot, plusz még egy személyes azonosító adatot (pl.: adóazonosító jel, TAJ-szám) kell megadni. A kártyalehúzás (fizetés) után a bizonylaton is megjelenik, hogy mennyit költhetünk még.

Társkártya iránti kérelem

A munkáltatón keresztül lehet jelezni a társkártya igényt. A főkártya díjmentes, a társkártyákért azonban 1875 forintot (1500Ft + 25% Áfa) kell fizetniük a dolgozóknak. Társkártyát a közeli hozzátartozónak lehet igényelni, azaz: szülőnek, nagyszülőnek; gyereknek, unokának; testvérnek, házastársnak, élettársnak (elég, ha a dolgozó nyilatkozik arról, hogy élettársáról van szó, nem kell feltétlenül bejegyzett élettársi státus) illetve az örökbefogadó, nevelőszülő és mostoha szülő és a (z örökbefogadott, nevelt vagy mostoha) gyermeknek igényelhet és fordítva.

A kártya érvényessége

A kártya 5 évig érvényes. Az egyenleg a feltöltést követő év december 31-éig használható fel. Vagyis ha 2011-ben küld rá pénzt a munkáltató, akkor abból 2012 év végéig költhetünk. Ha kilépünk a munkahelyünkről, és még nem használtuk fel a teljes összeget, az nem vész el, az érvényességi időn belül elkölthetjük.

A kártya eltűnése

Le kell tiltatni, amihez a SZÉP vonalat kell hívni. Az azonnali letiltás azért is nagyon fontos, tudtuk meg a SZÉP vonal ügyintézőjétől, mert amikor fizetünk a kártyával, nem kell PIN kódot megadni, a személyazonosítás pedig nem kötelező az elfogadóhelyeken. Ha megtörténik az azonosítás, akkor elvileg illetéktelen személy nem használhatja a kártyát, de ha elmarad, akkor nem zárható ki, hogy az esetleges tolvaj hozzáférjen az egyenleghez.

A letiltott kártya helyett pótkártyát az interneten lehet igényelni. A pótkártya díja 1875 forint (1500Ft + 25% Áfa). A pótkártyára átkerül a letiltott kártyán a letiltáskor meglévő egyenleg.

Az üdülési csekk érvényessége

Az érvényességi időn belül, de legkésőbb 2012. december 31-ig lehet fizetni az üdülési csekkekkel.

joomla templates